onsdag 23 september 2009

Tjoff.....Ommöblerat...igen

Ja, när man har fler raser än en, en djurart fler än två, och ungar som piper i varje vrå, ja då krävs det planering för att allt ska fungera nu när kylan drar in genom hönshusväggarna.

Pratade med mammas väninna igår, hon har ju haft en tupp och två hönor i sommar. Hyreshöns! Jo, i det lilla hus som hon har till sina blommor vintertid, fick de bo. Och dem har haft det bra, det kan jag lova! Majs varje dag..sockerkaka....mums och en hel massa annat gott, har de fått de små tvåbeningarna.

Kycklingar hann det bli också för några veckor sedan, men nu så ringde hon. Blommorna måste in nu, och därmed hönsen hem. S*it också, tänkte jag. Som hoppats att värdinnan inte skulle kunna slita sig från dem i vinter. Men det kunde hon alltså. Hrmmpff... Så vi ska mötas på fredag. För att den nyblivna mamman ska kunna få fostra sina små i fred krävdes att jag delade av i "parningsboxen" där mina jättar idkat älskog i veckorna tre. Ramone, jättehanen hade fått gå kvar någon vecka till. Så först fick jag ta fram knippet med buntband och kompostgallren igen, och göra en ordentlig bur. Tjoff så fick Ramone flytta ut igen, och kunna äta gräs igen! Sedan mockade jag ur boxen. I med en ny säck spån, fram med träskivorna som skulle bli natthus åt hönsen, och tjoff igen så var det två boxar. Sedan gick jag och hämtade den pärlgrå hönan och hennes sex kycklingar som suttit i en stor kaninbur. Tjoff in med hela den familjen på ena sidan. På fredag skall alltså den andra familjen flytta in på andra sidan träskivorna.


Efter det fick jag göra rent kaninburen, för den skulle nu ankungarna ha. Ankungarna har blivit 2½ vecka och är mer lika smågrisar än nåt annat, för usch vad de grisar ner! Nåväl, sagt och gjort, tjoff igen och så satt dem i buren, nu på golvet hos silkeshönsen, med värmelampa. För på hyllan där deras bur hade stått skulle jag göra iordning för det andra kycklinggänget som jag kläckt i maskin. Dem sitter i en kaninbur de också men ska alltså få tillgång till hela hyllan. Men det kan jag inte göra klart förrän i morgon eftermiddag. För i morgon skall jag ta med mig några "djuriska individer" till en dagcentral för psykiskt sjuka vuxna" och visa dem lite djur. Tanken är att vi ska kunna bidra med hönor till ett litet projekt där så småningom. Kanske till våren. Bygga en liten stuga att ha höns i och sedan måla den och låta dem flytta in! Vi får se hur det går i den kommunala grottekvarnen, men sådan är tanken!

När jag är klar där, skall jag använda de kompostgaller som i morgon utgör tillfälliga hagar, till att stänga in indviderna på hyllan. Göra väggar av dem helt enkelt. Kompostgallren alltså!

Med pannlampan tänd utfodrade jag djuren och önskade dem godnatt. Klockan var över åtta på kvällen, och jag hade faktiskt hunnit med allt det jag hade tänkt för en gångs skull! Får se hur många dagar det tar innan djuren ser till att jag måste möblera om igen!

2 kommentarer:

  1. Du får komma till mig snart och hjälpa mig...*suck* Jag är inte så bra på sånt där, som du!

    SvaraRadera
  2. Jisses... jag är glad att jag "bara" har 8 st. djur och inte behöver möblera om till dem hela tiden. Det där låter jobbigt... Kram Aydan

    SvaraRadera