fredag 2 januari 2009

Gnistrande kyla


Gnistrande som silverglitter, låg frostkristallerna på marken imorse. -11 grader visade termometern och jag sprang som en yr höna mellan burar och bås, med vatten. Senare idag ska jag skrapa ihop snö åt dem istället, det är ju naturligare på vintern för såväl kaniner som vaktlar. Det är ju inte alltid i vilt tillstånd de har tillgång till rinnande vatten, vid minus elva grader!
Hönsen och ankorna har det varmare och hos dem fryser inte vattnet. Igår fick de ny ströbädd med massa hö ovanpå och alla hönsen kucklade och kacklade av förtjusning! Stackars Gulliver, min vackra och jättetama dvärgcochintupp i gult tvärrandigt, blev utjagade av Putte, den pärlgrå tuppen. Gulliver flög upp på skittunnan som jag bär med mig då jag mockar inne i hönshuset, och satt där och visste inte hur han skulle ta sig vidare. Elaka Putte gjorde hoppsa-steg nedanför där han sprang runt och undrade vart Gulliver tog vägen.
Så när allt mockande och spånande och höande var klart, fick Gulliver och hans gula brudar en egen kuppe. Friserade Lisbeth(döpt efter frissan), Gulan, Lax-Fia, och MajBjörn delade hans natthärbärge. Gullivers förtjusning på morgonen var inte att ta miste på, då han glatt kunde bestiga den förskräckta Gulan, som inte var van vid uppvaktning från Gulliver. Han hade ju mest suttit uppe på taket till Silkenas rede och aktat sig nogsamt från Putte. Men nu var det fritt fram, ingen Putte kunde komma åt honom. Så han klev på med hjärtats lust!
Morgonens inventering av de gula dvärgcochinkycklingarna inne i huset, gav resultatet 6 tuppar av nio möjliga. Kunde vart värre! Och har jag tur som en tok nu, så är det tvärrandiga hönor, åtminstone två av de tre! och det var ju min förhoppning, att få fram fruar i rätt färg åt Gulliver. Håll en tumme! De nykläckta spättade dvärgcochinkycklingarna är idag sex stycken. Då de slarvat med morgongymnastiken lite, så är det tveksamt om alla uppnår vuxen ålder. Men vi får se vad det blir av det. En är ljust ljust grå, någon mittemellan, och två är nästan helt blå. Ska bli oerhört kul att se vad det blir av de små liven. Och nästa gång kläckaren startar, om ca en vecka, är det med ankägg från Pekinganka. Det ser jag fram emot!

1 kommentar:

  1. Häärligt med små kycklingar! Jag har också dvärgkochins, och de är ju bara för härliga... när mina börjat värpa (och ruva) tar jag gärna emot några gula ägg :)

    SvaraRadera