torsdag 23 juli 2009

Skrutt eller buse?


Sambon har slitit med veden i tre veckor nu på sin semester. Och när han har stått där och slitit har de pärlgrå dvärgcochinhönsen med LillPutte i spetsen gjort honom sällskap lite nu och då. Nyfikna små varelser är de, och sugna på allt allehanda ätbart. Sambon tyckte att han gjort en stor välgärning då han sa att "- de fick mina busar idag. Två stycken till och med!"

Sambon är inte någon hönsfantast som jag, men duktig på att snickra hönshus och reden etc!

-"Vad sa du?" sa jag som bördig från Uppland inte fattade ett jota.

-"Ja", sa sambon. "De fick mina äppelbusar, och de åt upp dem!"Polletten slog ner med full kraft och ansiktet exploderade i ett gapflabb!

-" BUSAR!!! Hahaha, men det heter ju skrutt! Äppelskrutt!"

Nu skrattade vi båda två. Skrutt låter ju inget bättre, men faktum är att jag som Upplänning i tre års exil i Östergötland, aldrig hört ordet äppelbuse!

Vad heter det där du bor?

4 kommentarer:

 1. Ha, ha...det där var ju roligt ju! Mig veterligt så har jag aldrig hört annat än äppelskrutt under tiden jag bott i Sverige..(sedan 1988)

  SvaraRadera
 2. Jag är skåning och vi säger:

  "skrabba, skrabbor"...

  Så, när vi flyttade till Horn i södra Östergötland, i början på 70-talet, fick vi också höra ordet "buse" och vi skakade bara på huvvet och tyckte att de var "pantade" rätt allmänt i den där lilla byn.

  Jag menar... säger man "glane" och "skene" och "blige"... så var det inte alls konstigt att de sa "buse"!*s*

  SvaraRadera
 3. Skrott! Där jag är född, kommer busarna ur näsan.

  SvaraRadera