fredag 26 december 2008

Viktväktardags och rödrumpor

hej alla goa hönsvänner!
Så ni har liksom jag överlevt julhelgens frosseri? Idag när jag öppnade mailboxen, såg jag ett mail som faktiskt gladde mig mer än jag kunnat föreställa mig. En hönsvän önskade att vi skulle gå viktväktarna ihop! Andra kanske skulle ta illa upp av en sån fråga men inte jag! Jag blev jätteglad! Äntligen startskottet till en förändring! Så nu gäller det att satsa en gång för alla, så kanske detta missnöje över mig själv bleknar lite! Särskilt på annandagen är det ett lätt beslut! Kyslkåpets hyllor dignar under tyngden av rester från lax, köttbullar, prinskorvar, en slatt Janssons frestelse, ägghalvor med vispgrädde och kaviar och riven lök(mormors ägg kallas de hemma), leverpastej, påläggskorvar, ostar i flera varianter....och så skinkan som till kvällen skall ingå i en pasta sås, så långt från julmat som det går att komma. Precis då, när det är mest med mat i kylen av alla feta sorter, då ska jag bestämma mig för att tappa några kilon, faktiskt enbart för min egen skull!

En annan hönsvän ska komma förbi idag och hämta avelsägg från mina blåspättade dvärgcochin. Väl hemma igen är det dags att göra en rokad i hönshuset och ta ur det spättade hönorna ur avelsboxen, och istället sätta in de röda stora silkeshönsen. Det är flera som vill ha ägg av dem och även jag själv. Men först måste de gå där för sig själva i tre veckor, så man är säker på att det inte är någon annan tupp som varit påpasslig på de tjusiga rödrumporna!
Bakom ett kompostgaller i hönshuset går de yngsta röda silkeskycklingarna. De är väl två månader nu, kan jag tänka. De är sex stycken och naturligtvis har jag ingen chans än, att med bestämdhet avgöra om det är tuppar eller hönor. Men så småningom går det. När tupparna galer! Hahaha, tyyypiskt mig att satsa på hönsvärldens mest svårbestämda ras! Men de är så evinnerligt fina att det får vara värt det!
Efter de röda skall jag samla ankägg. Då är dags att kläcka ett gäng ällingar. Skulle behöva en kläckare till, en större...hmm.
Pekingankorna Thelma och Louise värper var sitt vackert ankägg varje dag nu. Jag niger och tackar allra ödmjukast. För övrigt är det ingen större produktion på ägg just nu. Turligt nog från de spättade eftersom jag hade kö på dem. Så nu hoppas jag naturligtvis att de röda sätter igång! Och om det finns intresse av avelsägg så hör av er!
Och Gott slut på 2008 när jag ändå är igång och skriver....Var rädda om er och glöm inte valla för kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar