torsdag 2 april 2009

Kaukasisk Ovtjarka- en i raden av farliga hundar

Jag sticker ut näsan efter att ha sett ett inslag igår i Uppdrag Granskning. Hundrasen Kaukasisk Ovtjarka ser snäll ut, som en lufs, med fina ögon. Men skenet kan bedra. 90 kilo tung och framavlad för att vakta boskap mot varg och björn, besitter den krafter som kan vara ödesdigra om de blir missriktade. Se klippet från tv http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article4792106.ab Jag sticker ut näsan fullt införstådd med att det finns 184 stycken registrerade exemplar av denna ras i vårt land, som älskas av minst lika många hundägare/familjemedlemmar, men jag kan inte låta bli.

När jag bodde utanför Oslo en tid, gick jag promenader med min blandras Hamiltonstövare/Beagle, hon hette Snuff. I ständig skräck levde både hon och jag då pitbulls fullkomligt översvämmat den bydel jag bodde i. Det var ingen tvekan om att flera av dem gärna försökt äta henne till frukost. Många bar munkorg men inte alla, eller halsband med inåtvända nitar och jag tänkte alltid "Vad om ägaren tappar kopplet"...Vi hade till och med en i våningen ovanför och det var alltid en extra koll i fönstret och lyssnande vid dörren innan man gick ut, för att vi inte skulle krocka i trappen. Hur hade det gått då? Pitbulls förbjöds i Norge, man fick inte avla vidare på dem och inte importera nya. Men folk korsar sina hundar med varandras i alla fall så det fortsätter att ploppa fram nya pitbulls, och blandraser med pitbulls i. Ja, det finns många hundraser som är onödiga i vårt land och jag tycker att Sverige kan visa lite framåtanda, moral och jävlaranamma för en gångs skull. Var ett föregångsland, mesa inte! Sätt stopp för hundar av den här typen.

Jag är i det läget tacksam att jag inte har barn att oroa mig för, för hur skulle det vara att få sin lilla son eller dotter ihjälbiten av en hund? En hund som kanske i grund och botten är snäll men som kanske har ont, kanske blivit sjuk och fått personlighetsförändringar av fästingbett, eller som plötsligt ser ett barn som ett byte, eller hot? Så värst mycket björn har vi inte i Sverige att vi måste ha hundar av den kalibern här. Faktiskt! Visst sjutton finns det tuffa taxar också men jag tror att jag har större chans att överleva ett angrepp av en tax än av en Ovtjarka. Svenska Kennelklubben tar inte sitt ansvar. Man måste väl inte tillåta sådana hundar bara för att andra länder gör det? Alla hundar kan bli oberäkneliga i fel händer mer eller mindre, men vissa kan ju bli rediga mördarredskap och sådana behöver vi inte. Det är inte bara hundägarens ansvar att ha kontroll på sin hund. Har du alltid kontroll på ditt barn? Det finns mer farligheter i vissa raser än andra och dem raserna behöver vi inte ha i vårt samhälle.

Tycker gott och väl att det kan bli förbud mot vissa raser. Det finns åtskilliga hundratals hundar att välja på ändå. Hundar som fungerar i vårt samhälle, där inte björnen är den stora faran. För varför ha en hund som kan skydda mot björn när hunden utgör en större fara än björnen? Men kanske det behövs ett sönderslitet barnansikte på Kennelklubbens ordförandes egna barnbarn innan det sker något? På frågan i inslaget om han själv ville bo granne med en sådan hund, svarade ordföranden något i stil med att han kunde säkert läsa hunden, och att han inte skulle utsätta den för något. Men hur många vet vilken hund man inte ska flina åt? Inte alla reagerar ju med 90 kilo muskler som om man vore en attackerande björn! Tack för ordet!

7 kommentarer:

 1. "Det finns mer farligheter i vissa raser än andra och dem raserna behöver vi inte ha i vårt samhälle."

  Hur var det nu med den procentuella bitstatistiken per 100 individer inom en ras i Sverige? Jag vill minnas att att golden retrever låg på första plats. Japp, förbjud dom!

  Själv har jag en English Bull Terrier, som låg på 37:e plats i bitstatistiken sist jag orkade titta efter. Som ägare till en "mördarhund" blir man rätt trött med tiden.

  SvaraRadera
 2. Men, men, men... Caprifool... Det är trots allt skillnad mellan ett bett, och det ohejdbara raseri och den attacklystnad, som många exemplar av vissa raser visar prov på!!? Du har nog inte hört talas om så många som bitits intill lemlästning, av en Golden Retreiver... eller?
  Med detta vill jag inte säga att "ett bett" är accepterbart, det är det INTE... inte av NÅGON RAS! Hunden skall vara oss underdåniga, that's it! Människan är "alfa"! Hunden, "en i flocken", det måste vara den regel som gäller.

  Sen finns det oerhört många högst olämpliga hundägare, som inte har nån hum om ex hundens utvecklingsfaser. När sen hunden hamnar i "tonåren" och testar gränser, förmår dessa hundägare inte sätta stopp och fostra. Det är tyvärr många gånger dessa hundar, som "ballar ur"!

  Säger jag, som fn inte har hund, men som har haft många i min dar, bl a fostrat hundskolehund (lilla Nella) från Sollefteå, vilken senare blev en utmärkt bombhund, samt haft hand om omplaceringshundar, bl a en fantastisk Grand Danois vid namn Lord, som tog vår HÖGA OCH BREDA HÄCK av Rosa Rugosa i ett enda elegant språng, när han skulle ha kul med brevbäraren!! Min senaste hund, var en omplaceringshund från en kennel som la ner - en underbar liten eng cockerdam vid namn Elsa!

  SvaraRadera
 3. Och alltid, i dessa frågor....dessa tillrättavisanden :-) Självklart är det som du säger. Och det ena utesluter inte det andra. Ytterst, är det människans ansvar. Alltid, oavsett ras, ett bett, eller 100. Jag tror vi pratar om lite olika saker nu. Och lämnar rummet innan jag får ett gäng attacktyckare över mig.

  SvaraRadera
 4. Caprifool...

  Trist att du uppfattade min kommentar, min åsikt, som ett tillrättavisande. Månne även det, är ett aktivt val?

  SvaraRadera
 5. "Men, men, men... Caprifool... Det är trots allt....åtföljt av "!!?" Ok, ok...det ÄR svårt med "tonen" i skrift ibland. Men du.....tittar du noga....så finns det ett ":-)" i min kommentar ;-)

  SvaraRadera
 6. Det är svår att säga vilka hundar som är farliga och inte. Inga hudar är direkt farliga om de inte t.ex. har ett hjärnfel. Men om den har oturen att få en ägare som inte vet hur man tar hand om den rasen är det klart att den men stor säkerhet blir farlig, men då är det ägaren fel och med rätt fostran kan de i flesta fall bli säkra igen.

  Som Caprifool skrev ligger golden högt upp på bitstatestiks listan, men det är ju för att många familjer nog gör misstaget att lämna barnen ensamma med hundarna vilket man aldrig ska göra.
  Man kan inte förbjuda alla hundar som har bitit för då kommer vi inte ha några hundar kvar ;) men där emot kan uppfödarna ta mer ansvar om vem de säljer hundarna till om de säljar hundaraser med tendens till att bli farliga.

  SvaraRadera
 7. fan vilket dösnack vi som är så rädda för vargen vi behöver inte en ras
  för att vakta vår tam boskap ska vi snart börja skjuta o jaga en best som är bra mycket farligare än vargen ta bort rasen nu! linkan tranås

  SvaraRadera