fredag 27 februari 2009

Kineserna är så små

För någon vecka sedan kläcktes det kinesiska dvärgvaktlar i min kläckare. Japanska hade jag innan och jag tyckte att de kycklingarna var så sanslöst små. Men kineserna är pyttepyttsmå! Kinesiska dvärgvaktelägg är i storlek svenska hallon.
Dem är så små att man nyper sig i armen när man tittar ner i akvariet där de springer runt, de små liven. Lavendelblå till färgen är dem och snabba. De pilar runt med framskjutet huvud som små projektiler. Benen går som små trumpinnar när de svischar förbi. Det är så fascinerande, för när de är sex veckor gamla, så är de fullvuxna och värper egna ägg! Man riktigt ser från morgon till kväll hur de små fjädrarna bryter ut och täcker de små kropparna och innan jag vet ordet av så är de som små sparvar. Vad man har dem till? Tjae.....som vackra burfåglar antar jag för det är väl inte stort mer än en tugga på dem så jag har svårt att se att någon tar sig besväret att slakta sådana småfåglar för köttets skull, men en och annan finns det säkert. Japanska vaktlar är ju en delikatess så det är säkerligen dessa också, men mycket mycket mindre. Här ska de få kuta runt och vara söta och avlas på. De små små pyttepyttäggen är nog i pilligaste laget att koka och skala men man vet aldrig förrän man har försökt! Och jag vill prova allt minst en gång. Här ska inte ångras att jag missade något i livet!

2 kommentarer:

  1. Du måste prova äggen! :-) Skala med ättiksvatten. Jag vet att många har kineser i botten på sina voljärer, som städpersonal.

    SvaraRadera
  2. Ja pilla äggen e kul 1 gång...sen gör du som jag, GER bort dom *ASG *

    SvaraRadera