lördag 14 mars 2009

Hönsfolk-avarten


Det är inte utan att man funderar på varför det måste finnas elaka människor, även i hönsvärlden. Min bästa vän har blivit drabbad av dessa om och om igen, för att hon är snäll, för att hon har fina djur, för att hon har många djur i många färger.


Jag har också många djur och dem tar tid. Eftersom vi båda är mån om djuren, vill sitta ner och prata med dem, kolla upp dem, se till så de håller sig friska, så tar det sin tid. De ska ha mat och vatten och torrt på golvet, godsaker ibland och kärlek alltid. Och har man många djur så är det en kamp med klockan att få det övriga livet att fungera ibland. Hade man nu varit en elak typ själv, som folk haft respekt för, så hade de backat när man sa "nej, jag har inga ägg att sälja nu". Då hade köparna tagit det. Men då min vän är så snäll som hon är, och utstrålar " skulle om jag kunde, och kanske om jag ger dig mina bästa avelsdjur så får du ju hönan du vill ha, fast jag själv blir utan...och kanske måste åka 45 mil till tur och retur för att hitta en lika fin..."För just så snäll och omtänksam är min vän. Att hon skulle kunna ge bort det bästa hon har för att någon annan skall bli glad. Och jag är likadan, så ni förstår ju hur svårt det är för oss att få upp fina avelsgrupper, för det kommer alltid folk som vill ha det som vi har, och som vi så gärna vill hjälpa.


Men en höna är en höna och ingen äggmaskin. En höna börjar inte värpa förrän den är runt ett halvår så det tar år att bygga upp där vi är idag. Och så kommer det alltid folk i gräddfilen som kastar ut plånboken som på en Drive Thrue och bara ska ha. Men det går ju inte. Det funkar ju inte så.


Dessutom har min vän blivit lurad i sina köp, trots att hon suttit och kört så långt för sina nya djur, så när hon kommit fram så har säljaren ändrat sig, vägrat släppa djuren till henne! För att någon annan avundsjuk har hunnit baktalat henne innan hon kom fram. Och har hon fått handla så har det hänt att djuren dött av ålderdom strax efter. Och de som hon släppt djur och ägg till hjälper henne inte tillbaka. De har vägrat henne ägg! Trots att hon själv alltid hjälpt andra. Men ni måste förstå att en höna värper bara ett ägg om dagen! Inte tio, för då hade det ju varit en annan femma!


Det finns andra människor på kö, det finns en avelsplan, man vill kanske se vad det blir för kycklingar själv innan man säljer ägg från de nya avelsdjuren. För att ....om man inte gör det, så kommer det alltid några elakingar fram, anonymt förstås på hemsidor och mail, och gör klart vilka fula djur det blev och färgerna stämmer inte, och kammarna är inte fina..bla bla. Ja, och hur f-n ska man kunna se det när alla vill ha allt nu! Helst före en själv! Men ingen är beredd att köra någonstans för att hämta sina djur. Nä, det ska helst min vän och jag göra, ända hem till trappan, utan att få ersättning för bensinen. Och bensinen är dyr idag och ingen av oss har ett överflöd av guldpengar då vi faktiskt lever för djuren, inte av dem!


Jag har ledsnat på att se min vän ledsen och nedslagen på grund av att det finns folk som inte kan ta ett nej av en snäll människa. Hon hjälper om hon kan, jag lovar! Men då måste man kunna vänta lite ibland, och vilja hjälpa tillbaka, för annars tar det slut här borta. Då skingras djuren till slut, till folk som du aldrig lär få hjälp av, och så är den dörren stängd och hönsen är till ett plågsamt minne för en underbar djurvän och medmänniskohjälpare, som egentligen aldrig skulle slutat med höns. Men som gjorde det för att elakheterna tog övertaget.


Baktalad gång efter annan har hon blivit och jag kan gå i god för att hennes djur har det bra. Det är alltid torrt och fräscht där hönsen bor, aldrig ammoniaklukt, alltid rent vatten och mat. De är genomgångna, sjuka djur flyttas på, tas om hand och botas allt som oftast. Och hon räcker till för alla. Ni som kan vänta på era djur från min vän, ska vara glada och tacksamma att ni har djur från henne! För dem är hanterade, tama, fina och hon är ärlig vad gäller defekter på färger, kammar och fötter, vad som man nu kan upptäcka och vet något om.

Hur många barn har hon inte gjort lycklig genom att skänka små hönor till, då hon sett de tindrande ögonen? Hur många vänner har hon inte givit höns och ägg till så även de fått en chans att få så fina djur i sitt hönshus? Hon har skjutsat, hämtat, samlat ägg, omsorgsfullt vänt dem och packat dem och när hon skall skicka dem så sätter inte folk in pengar, eller ska plötsligt inte ha dem, eller om hon chansat på att posta dem för att få betalt senare så har människan inte svarat, men glatt tagit emot äggen. Gratis! Men med en kostnad för frakt för min vän. Eller packat dem ringt och talat om fraktkostnaden och då vill folk inte ha äggen för de trodde frakten var gratis. Vad är det för folk?


Jo det är samma folk som ringt och terroriserat henne på hemtelefonen, slagit henne då hon öppnat dörren i sitt hem, givit sig på hennes barn. Hönsfolk. Inte klokt. Det är tamejf-n inte klokt! Vi har höns för att vi tycker det är roligt, inte för att bli förföljda som om vi vore någon politisk extremorganisation som skall avsätta styret i landet...hallå!

Höns, små fina pickande pullor, som man kan köpa i alla möjliga färger och former....så varför måste ni ha djur just från min vän, just nu, just du?

Knäck inte en medmänniska på grund av ett habegär, bara för att hon inte har uppfunnit äggmaskiner, utan faktiskt bara har höns, fina välskötta höns. Och det är väl just därför du vill ha dem? För kommer dem från henne så är det bra djur. Eller hur?


2 kommentarer:

  1. Ja du, Anna-Karin, vi får be Mimmi att hålla en kurs i "Hur man säger NEJ" när hon kommer ner till våren... Kram

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen tamejf-n inte klokt!!

    De skulle ha på nöten och avstängas från all form av gemenskap i hönsklubbar, föreningar och grupper!!

    Jädra idioter!

    SvaraRadera