torsdag 5 mars 2009

Tuppslakten

Jahaja...tänker jag då jag öppnar kyslkåpsdörren iförd tofflor och morgonrock. Frukostdags och det första man ser är plastpåsen som gårdagens slaktade tupp ligger insvept i. Hur det gick? Jo väldans bra får jag säga. Goda granne E kom och vi gläntade på boddörren och beundrade de vackra tupparna. Riktiga påsktuppar. "Ja, det är ju nästan synd på så granna tuppar" sa goda granne E.
"Ja, visst är det, men nu får vi inte fästa oss vid dem mer" sa jag och gick efter yxan. Granne E gick resolut längre in i boden och tog en tupp i hampan, men han bet henne rejält så hon fick en stor blodblåsa på handen. Tuppmärkt. Sen kom hon in till mig i vedboden där jag stod redo med en pinne samt en yxa. Jag bedövade honom först med ett slag i huvudet och ....sen gick det som det skulle. Granne E tryckte ner halsen i backen och jag höll i vingarna för han flaxade på ganska bra den huvudlöse tuppen. Och vi höll honom en god stund för just när man tror att det är över så börjar det om igen och det blir så grisigt då om man inte är beredd.
Vi lade upp honom på timmerhögen utanför som skall bli kapad och upphuggen till våren. Där fick han droppa av medan vi tog hand om hans bror.
Sedan tog vi gässens gamla badkar, en murarbalja, och bar in den i granne E´s pannrum. Vi knöt upp en tupp i fötterna i ett rör i taket och ställde baljan under. Sedan plockade vi. Klippte av vingarna och tog ner den och fortsatte med nästa. Sedan gick vi in i köket och tog ur dem och av den som granne E behöll skulle det bli tuppsylta. Hon blev så inspirerad på Groddenmötet förra veckan, att hon ville prova. Min hamnade i en plastpåse i kylen för jag fick kvista iväg till jobbet. Och nu till frukost såg jag den alltså. Så det får väl bli att skala lök och morötter och lägga den i en kastrull. Så får vi se om det går att göra tupp med ris och curry istället för höna. Sträcker lite på mig och känner att jag gått i i en ny fas nu.Tuppslakten ligger bakom mig och jag blev inte ens ledsen i ögat. Självhushållning kan jag inte säga att jag ännu är helt inne i, men jag har åtminstone öppnat dörren!

4 kommentarer:

 1. *applåderar imponerat*!!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad duktig du är, hade aldrig klarat det.
  Ha det bra kram Aydan

  SvaraRadera
 3. Asså, nu är jag stolt på riktigt!

  Jag ska se om jag kan hitta Freds orginalrecept på syltan.

  SvaraRadera
 4. ja ibland är det ett ont måste, men vad bra att du klarade det , här är det jerry som får göra den biten:) jag är nog lite för mjäkig för det...

  Jag tänkte på hönsbytar dagarna hut bjuder man in grodden?

  jag tänkte göra lite reklam här på bygden så andra som söker höns kan komma och titta eller köpa på plats? vad tror du om det?

  Kram ifrån valla gård

  SvaraRadera